چرا درک عاشورا برایم سخت است؟ !!!
محرمهای زیادی آمد و رفت . آنهایی که اصولا ارتباطی با این مفاهیم ندارند که هیچ اما آنهایی که دلی در گرو عاشورا داشته اند و دارند شاید همواره از اینکه هنوز استعداد درک مفاهیم این دوران از تاریخ را نداشته اند از خود گله مند باشند و احساس کنند شاید جایی از کار ایراد داشته و دارد که چرا تا امروز نتوانسته اند عظمت واقعه کربلا را آنگونه که باید درک کنند.
گاهی نگاه میکنیم به برخی که در این ایام بی واسطه و بی آلایش، در تکاپو هستند و یا در کنار هیاتی بسادگی اشک میریزند و ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم .
داستان را از ابتدا تا انتها بارها و بارها شنیده ایم اما آن ولوله ای که در دل دیگران است در دل ما نیست. گاهی از خود مایوس می شویم و می پنداریم که حتما چیزی از آنها کمتر داریم که به نقطه جوش نمیرسیم.
بیایید ساده تر به این عظمت نگاه بیاندازیم شاید بتوان مفهوم این درس بزرگ از تاریخ را با قدرت ادراک خود مطابقت دهیم.
لغت محرم از ریشه حَرَمَ به معنی ( حرام کرد ) آمده است و طبق روایات واژه شناسی از این لغت ، دلیل نام گذاری این ماه با این اسم حرام بودن جنگ در این ماه بوده است.
بیش از این پیش نرویم و در همین جا این موضوع را برای خود حل کنیم که این حرام بودن جنگ را حتما به معنای نبرد با شمشیر و نیزه برای خود تفسیر نکنیم و اینگونه بنگریم که در واقع این جنگ می تواند با هر وسیله و هر استعدادی، علیه اصول و مبانی ارزشی ، انسانی و الهی باشد.
ساده تر از این نمی شد به این معنا نگاه کرد.
محرمهای زیادی آمده اند و رفته اند و ما هنوز اندر خم یک کوچه ایم. برای یکبار هم که شده و برای شروع رسیدن به نقطه جوش از یک سئوال ساده شروع کنیم. ما در کدام جبهه بوده و هستیم ؟؟؟ آیا ما نیز علیه اصول و مبانی ارزشی ، انسانی و الهی در جنگ بوده ایم و یا هستیم؟
آیا می توان انسانهای غیر مذهبی را مصداقی برای تعبیر این معنی تلقی کرد و یا حتی انسانهای مذهبی نیز بی آنکه آگاه باشند شاید در جنگ با ارزشها قرار داشته باشند.
منکرهایی که از کودکی آنقدر شنیده ایم که گویی به معروف در ذهنمان تبدیل شده اند و ارتکاب هر کدام به تنهایی وارد شدن به جنگی است که در محرم ، حرام می تواند باشد.
با خود قرار بگذاریم هر محرم تنها یک منکر را در خود نهی کنیم تا به خاموشی کامل بگراید.
این محرم غیبت کردن را کنار میگذارم محرم سال بعد تهمت زدن را ، محرم دیگر قضاوت کردن را ، محرمی دیگر دروغ را و ....
یادآوری :
مایی که داستان عاشورا را بهتر از هر خطیب و مداح و سخنوری حفظ هستیم به یاد آوریم که ابا عبد الله الحسین علیه السلام هدف از قیام خود را چیزی اعلام کرد که فلسلفه بازسازی امت پیامبر در آن مورد هدف بود.
«انى لم اخرج اشرا و لابطرا و لا مفسدا و لا ظالما و انما خرجت لطلب الاصلاح فى امة جدى(ص) ارید ان آمر بالمعروف و انهى عن المنکر».
«من نه بیهوده و نه ستمگرانه قیام کردم و خروج نمودم بلکه غرض و هدفم اصلاح در میان امت جدم با امر به معروف و نهی از منکر است »
پیش از هر قولی به خود برای تلاش در درک واقعه عاشورا وعاشورایی شدن ، این درس را بیاموزیم که محرم ماهی برای آغاز تغییر در اصول تربیتی اجتماعی اشتباه ماست و بپذیریم که اگر تک تک ما این تغییر را از خود شروع کنیم و در کمترین انتظار ممکن هرسال فقط یک منکر را از خود حذف کنیم بزودی جامعه ای عاری از هر زشتی خواهیم داشت و امید است که شاید دلی عاشورایی پیدا کنیم.
- ۹۳/۰۸/۰۳
- ۲۸۴۲ نمایش