چگونه افراد حسود را بشناسیم؟
چگونه افراد حسود را بشناسیم ؟
حسادت یا به عبارتی کمی فارسی تر، همان تنگ نظری ، خصلتی است که طبق تاریخ ظاهرا از لحظه امتناع شیطان از سجده کردن به انسان و پس ازآن در داستانی دیگربا مقابله هابیل و قابیل که اولین فرزندان آدم بوده اند در میان انسانها گسترش یافت و تا امروز نیز به صورتی رایج در خصوصیات اخلاقی اکثر انسانها دیده می شود .
حتی در صورت عدم گرایش به مسائل معنوی و انکار همه روایتها و داستانهایی که در ابتدا به دو مورد نمونه از آن نیز اشاره شد ، باز چیزی از اصل قضیه کاسته نمی شود چرا که به وضوح می توان این رفتار خاص را هر روز مشاهده کرد که میزان گستردگی آن در طیفهای یک جامعه به شرایط فرهنگی، اقتصادی ، امنیتی و ... آن جامعه باز میگردد که متاسفانه ما ایرانی ها به دلایلی متعدد در طول تاریخ ، مردمی مستعد برای داشتن چنین خصلتی بوده ایم .
در اینجا هدف ، کنکاش و بررسی علل پیدایش خصوصیتهای اخلاقی نکوهیده در میان مردم نیست بلکه هدف تشخیص درست این رفتار از سایررفتارها و روش دفع آفتهای ناشی از آن است .
بدون شک هرگاه انسان به نقاط ضعف خود پی ببرد ، به طور غریزی واکنشهای متقابلی را نشان خواهد داد که در هر حال ، تلاشی برای پوشش دادن به این ضعفها محسوب خواهد شد .
در یک زمین صاف وهموار هرگاه قسمتی بلندتراز سطح سایر نقاط نباشد، کلمه" بالا " و" پایین " برای قیاس آن سطح کاربرد نخواهد داشت ، پس طبق همین اصل ، "مقایسه" عاملی است که در برجسته و متمایز کردن هر چیزی نقش اصلی را ایفا می کند .
با توجه به این نکته می توان واکنشهای غریزی انسان برای پوشش نقاط ضعف خود را بهتر شناخت اینگونه که گاه این تلاشها در جهت ارتقاء دادن دلایل ایجاد کننده نقاط ضعف صورت می گیرند و گاه در جهت از بین بردن تمایزهایی است که نقاط ضعف را برجسته میکنند.
عده کمی برای جبران ضعفهای خود ،بر قدرت و توانایی هایشان تکیه میکنند تا با تلاش، سطح خود را ارتقاء دهند. در این گروه در اکثر موارد نشانه های کمتری از رفتارهای حسادت آمیز دیده می شود زیرا هرگاه طبق "اصل مقایسه" در موقعیتی قرار گیرند که سطحی بالاتر از خود را حس کنند، به هر شکل ممکن در صدد رساندن خود به آن سطح بر می آیند مگر آنکه در پی تلاشهایی که صورت می دهند ، به نتیجه مطلوب نرسند که وقوع واکنشهای حسادت آمیز در چنین زمانی چندان دور از احتمال نخواهد بود.
اما اکثر انسانها در مواجه با شرایطی که سطحی بالاتر از خود را می بینند به هر شکل سعی می کنند تا این سطح را پایین بکشند تا کوتاهی خودشان به چشم نیاید.
نقطه شروع انواع رفتارهای تنگ نظرانه از همین گروه انسانها سرخواهد زد و برای مقصود خود از هیچ عملی دریغ نمی کنند.
اینگونه افراد برای به چالش کشیدن سوژه مورد هدف خود روشهای متفاوتی را بکار میبرند که در ساده ترین حالت ما نیز براحتی متوجه اغراض او خواهیم شد اما گاهی رفتارهایی را شاهد خواهیم بود که براحتی نمی توان مرز حسادت با ابراز دوستی را تشخیص داد.
در ادامه به برخی شناسه های کلیدی درباره این افراد اشاره می شود.
احتمالا برای همه پیش آمده است که وقتی در موقعیت جدید قرار می گیریم یا وسیله و امکانات جدیدی می خریم و یا کارموفقیت آمیز جدیدی را بتازگی به انجام می رسانیم ، فرد یا افرادی در مورد آن به ما نظر می دهند.
یکی از این موارد به ظاهر پیچیده دقیقا در چنین شرایطی نمود پیدا میکند که شخصی بدون خواست و دعوت ما ، به طور خودجوش نسبت به چیزی در مورد ما ابراز عقیده و نظر خواهد کرد . تفسیر چنین واکنشی قطعا از دو صورت خارج نیست ، یا از احساس دوستی طرف مقابل ما بوده است که بدون اجازه ما نسبت به مسائل شخصیمان ابراز نظر کرده است و یا هدفی حسادت آمیز او را ترغیب به ابراز نظری تلویحی در خصوص ما کرده است که گاهی حتی ممکن است در متن نظر او نکات مثبتی شنیده شود اما این نکات مثبت، زمینه سازی برای گرفتن مجوز نظر دادن برای دفعات بعدی در خصوص ما خواهد بود که بدون شک در دفعات بعد ، کم کم نظرات تخریب کننده و هدف دار خود را القا خواهد کرد.
· پس یکی ازنشانه های مهم شناخت اینگونه افراد توجه به کسانی است که بدون تمایل ما درباره مسائل پیرامون ما نظر می دهند.
واهمه ای از دروغ پردازی ندارند
· یکی دیگر از نشانه های مشترک میان خصلت حسادت وسایر خصلتهای فرومایه ، دروغ گفتن است که معمولا اینگونه افراد هرگز نمی توانند افرادی راستگو باشند .
این افراد گاهی رفتارهای عجیبی در پیامد حسادتهای خود بکار می برند که
به ظاهر چندان منطقی نیست اما در نهایت برای رسیدن به هدفشان کاملا کاربردی و حساب
شده است از جمله نمایش مظلوم نمایی به فرد رقیب برای جلب اعتماد و ترحم او است که
با این شیوه به اندازه مورد نظر به طرف مقابل نزدیک می شوند تا مقاصد خود را به
انجام برسانند.این شیوه یکی از عجیب ترین و ناجوانمردانه ترین روشها است ، چرا که
طرف مقابل در دنیای ساده خود هرگز تصور نخواهد کرد که در پوست بره آرامی که مقابلش
قرار گرفته گرگی نهفته باشد.
از دیگر خصلتهای افراد حسود، دور اندیشی البته از نوع منفی آن است . همیشه صفت دور اندیشی یک مزیت برای افراد محسوب خواهد شد زیرا فرد با برآورد مسیر پیش روی خود در آینده ، برنامه ریزی مفیدی برای زندگی اش می کند اما در افراد حسود که معمولا روی فرد خاصی متمرکزشده اند اینکار به گونه ای دیگر شکل می گیرد زیرا در این حالت چیزی که مورد برآورد قرار گرفته است ، مسیر پیش روی حاسد نیست بلکه هدف ارزیابی آینده فرد قربانی حسادت است.
اصولا این بخش از رفتارهای افراد حسود بخشی کاملا پنهان است که در مخیله و پندار و گمان آنها سپری می شود و در نهایت واکنشهای عجیبی در عمل به ظهور می پیوندد چرا که معمولا فرد مورد نظر آنها در آینده ، بهتر از آن چیزی دیده می شود که در حال حاضر است و برای ممانعت از بروز این اتفاق اقداماتی را طراحی می کنند و به انجام می رسانند، حال در نظر بگیرید که فرد قربانی بدون کوچکترین اطلاع از فرایند پیش روی خود و صرفا به دلیل گمانهای غلط یک شخص ، دستخوش اتفاق یا فرایندهای ناخوشایند می شود و همواره سردرگم خواهد ماند که دلیل بروز این نابسمانی ها از چیست. برای شناسایی یا برخورد با این نشانه از رفتارهای حسادت آمیز هیچ راهی وجود ندارد و همواره فرد قربانی در نهایت بی اطلاعی در دام قرار خواهد گرفت.
مبالغه و چاپلوسی از حریف ، اما تک به تک
با سپاس از بازدید کننده گرامی (آریانتس)
از دیگرترفندهای انها برای نزدیکی به طعمه و جلب نظر او این است که در خفا وبه صورت رو در رو بدون حضور کسی از طعمه تعریف و تمجید می کنند تا نظر او را به خود جلب کنند
ولی درجمع دیگران از این تعریفها خبری نیست چون این
تعریفها فقط برای فریب طعمه بوده است .
تاکتیکهای بعد از آشکار شدن حسادت
در هر حال شاید لحظه و زمانی فرا برسد که ناگزیر باشید تا پرده های پوشش دهنده بین خود و فرد حسود را کنار بزنید ، اگر به چنین شرایطی برسید اصولا پشیمانی و ندامت جزءِ فرضهای بعید به نظر می رسد که حتی اگر هم چنین نمایشی را شاهد بودید باز به اصل واقعیت آن باید شک داشت ، چرا که این نیز به تنهای یک ترفند برای پوششی جدید است و درد حسادت از دردهای بی درمان است (مگر با استعانت از آفریدگار بزرگ) .
متدوال ترین حالت در زمان رو شدن دست حسود، یا فرار به جلو است ( فرار به جلو یعنی چه ؟ ) و یا انکار.
در هر صورت پس از این چالش فرسایشی ، اقدامات بعدی او تا حدودی قابل پیش بینی است بدین صورت که برای خنثی کردن افشاگری های احتمالی شما نزد دیگران و حفظ آبرو و موقعیت اجتماعیِ به خطرافتاده اش ، سعی در جلب هر کس که به نحوی با شما در ارتباط است خواهد کرد و برای این منظور از بذل و بخشش هر آنچه در توانش است دریغ نمی کند.
شاید این دست نوشته یا به نوعی مقاله در حال حاضرشرح کاملی از همه خصوصیات این گونه افراد نباشد . در صورت تمایل می توانید نقطه نظرات و راهنمایی های خود را جهت تکمیل مبحث شخصیت شناسی از افراد تنگ نظر در بخش نظرات همین قسمت به ثبت برسانید.
- ۹۴/۱۱/۲۶
- ۱۹۷۸۳ نمایش
سلام واقعاعالی هست من خواهرم نسبت بهم حسادت داره وبادروغاش بین من وخواهرای دیگم دشمنی انداخته ازبس پشت سرم بدگویی کرده من موقعیت عالی دراجتماع دارم وخواهرم شوهرش معتادهست ودختری معلول داره رواعتیادشوهرش خونش ازدست دا دوالان اجاره نشین هست وبه خاطرحسادت بامن هرروزبرام نقشه میکشه خدالعنت کنه ادم حسود